Kohútia ostroha alebo ostroha pätnej kosti

Pohľad na bolesti päty

Päta je prvou kosťou chodidla, ktorá sa pri kroku dotkne a narazí na zem. Jej úlohou je správne udržať, stlmiť a preniesť náraz efektívne tak, aby telo pri najmenšej strate vykonalo pohyb cez ostatné časti chodidla správnym smerom. Tým je vystavená ako prvá aj mnohým patáliám, ktoré nám porucha tohto deja prináša.

Zvýšený pohyb päty pod členkovou kosťou spôsobuje nadmerné napätie stupajovej šľachy nohy (plantárnej fascie) a jej svalstva čím sa stáva často hlavným faktorom pri bolestiach päty.  Bolesti môžu byť veľmi silné, a zvyčajne akákoľvek záťaž stav značne zhoršuje.

Bolesť päty sa  vyskytuje veľmi často. Problémy môžu byť jednoduché, ako keď máme v topánke klinec alebo nejaký cudzí predmet, alebo komplikované, napr. zlomenina, či kostný nádor. Postihujú všetky vekové skupiny, ale zriedka sa bolesti päty objavujú vo veku nižšom ako 8 rokov. Začiatok môže byť pomalý alebo rýchly a priebeh krátky alebo zdĺhavý. Príznaky môžu zahŕňať bolesť umiestnenú v prednej dolnej časti päty najčastejšie alebo aj kdekoľvek inde na päte.. Existuje mnoho príčin, ktoré môžu vyvolať bolesti päty: najčastejšie zahrňuje syndrómy preťaženia, ale aj zápalové, metabolické poruchy, nervové ochorenia, úrazy a degeneratívne choroby kĺbov.

Kľúč k úspešnému odstráneniu ťažkostí spočíva v starostlivom, podrobnom a dôkladnom vyšetrení. Súčasťou vyšetrenia sú  röntgenové snímky alebo laboratórne vyšetrenia, v niektorých špecifických prípadoch aj CT či MRI, gamagrafia.

Pre bolesti päty, ktorá je mechanická vo svojej príčine je prvou pomocou taping a mäkká podpätenka . Trvalú pomoc ponúkajú vložky, ktoré majú stabilizačnú kontrolu nadmernému pohybu päty jej vedením  a vypodložením pozdĺžnej klenby. Pokiaľ sa jedná o ostrohu pätovej kosti alebo zápal je možné tiež umiestniť špeciálnu podpätenku  v tvare „U“  pod pätu v prípade spoločenskej obuvi. Okrem kontroly vedenia päty sú špeciálne vložky vhodné i pre lepšie tlmenie nárazov pri znížení napätia spojené s vyklenutou nohou a vybočenou pätou. Vďaka schopnosti vložiek Formthotics sa stlačiť, fungovať ako vypchávka a kontrolovať pohyb päty je  následkom zmiernenie až vymiznutie ťažkostí v relatívne krátkej dobe.

  • Zdieľať príspevok

Predošlý článok Správne sedenie doma a v práci
Ďalší článok Prečo lymfodrenáž v zime?

Komentáre

Comments are closed.

© 2023 MUDr. Klein. Všetky práva vyhradené. Made by hejDUDE