Balenie novorodenca naširoko – áno alebo nie?

Kedysi sa na Slovensku robil röntgenologický skríning bedrových kĺbov u všetkých bábätiek. Avšak s tým dochádzalo k ožarovaniu nielen detí, ale aj ich mamičiek, ktoré boli samozrejme prítomné. Okrem toho, že to nebolo najšťastnejšie riešenie, sa toto vyšetrenie robilo až v 4. mesiaci života dieťatka, čo bolo veľmi často pre liečbu už neskoro. Až v roku 1996 bol na Slovensku zavedený celoplošný sonografický skríning bedrových kĺbov. 

Kedy je potrebné navštíviť ortopéda?

Novorodenca pred prepustením z pôrodnice vyšetrí lekár a vypíše pre mamičku Správu o novorodencovi, ktorú matka musí odovzdať do 24 hodín alebo najbližší pracovný deň pediatrovi, ktorého si vyberie ešte pred pôrodom. Podľa dohody rodičov s pediatrom, buď prídu s dieťaťom do ambulancie, alebo pediater vás navštívi doma. Prvá kontrola bábätka trvá približne hodinu. Počas nej, dostanete výmenný lístok na návštevu ortopéda. Pediater vás upozorní, že túto návštevu je potrebné absolvovať do 4.týždňa od narodenia vášho bábätka.

V našej ambulancii berieme novorodencov bez objednania. Po príchode do čakárne našej ambulancie si zoberiete poradie zatlačením na displeji v kolónke SONO NOVORODENCOV. Počkáte na zavolanie setričky podľa poradia. Pri prvej návšteve novorodenca je vždy potrebné priniesť so sebou VÝMENNÝ LÍSTOK od pediatra, ktorý je potvrdením o plnom hradení vyšetrenia poisťovňou, v opačnom prípade si vyšetrenie hradíte. Objednávať sa však netreba. Väčšinou do 30 minút ste vyšetrení.

Ešte raz upozorňujeme, že je potrebné, aby sa tento skríning robil v prvom mesiaci života dieťaťa, pretože vtedy ešte bedro nie je „stabilizované“ a u novorodenca, kde sa nájde patologický nález, tento sa dá ideálne liečiť. Sonografické vyšetrenie nijako dieťatku neškodí.

Baliť naširoko alebo nie?

Ortopédom je najneskôr do 4 týždňa života vyšetrený každý novorodenec a je mu urobené ultrasonografické vyšetrenie kĺbov. Po sonografickom vyšetrení a v prípade ak je všetko v poriadku, postačuje jednorazová plienka a preto neodporúčame „preventívne“ balenie naširoko.

Takýto postup je popísaný aj v Odbornom usmernení Ministerstva zdravotníctva SR o skríningu, diagnostike a liečbe vývojovej dysplázie bedrového kĺbu u detí, ktoré je účinné od novembra 2008.

© 2023 MUDr. Klein. Všetky práva vyhradené. Made by hejDUDE