Bolesť päty, ostroha, plantárna fasciitída-otravné poranenie športovca – príčiny a liečba

Na stupnici bolesti od jednej do desať je plantárna fasciitída pravdepodobne solídnou deviatkou, pokiaľ ide o pretrvávajúce, otravné zranenia, ktoré zaznamenáte ako amatérsky alebo profesionálny športovec. Táto nepríjemná bolesť päty, alebo chodidla, môže prejsť z nepríjemnej nepríjemnosti až po zranenie, ktoré by vás mohlo pripraviť o niekoľko mesiacov komfortu a pohody, ak si nebudete dávať pozor.

Ako si teda môžete poraniť plantárnu fasciu a čo môžete urobiť, aby ste ju ošetrili, ak máte tú smolu, že sa vám zranenie prihodí?


Kde je  plantárna fascia?
Vaša plantárna fascia je pevný väzivový snopec na chodidle, ktorý prechádza od päty až do palcov. Podporuje klenbu chodidla a pôsobí ako tlmič nárazov. Je to teda miesto na spodnej strane chodidla, ktoré pri bolesti môžeme cítiť v oblasti okolo päty a pozdĺž klenby.


Čo je to plantárna fasciitída?
Plantárna fasciitída zvyčajne vzniká opakovaným namáhaním väziva plantárnej fascie v dôsledku nadmerného cvičenia, najmä behu alebo chôdze. Tento nesprávny pohybový vzorec spôsobuje zápal väziva, ktorý je hlavnou príčinou bolesti. Nekvalitné topánky alebo tenisky môžu tiež prispieť k plantárnej fasciitíde, rovnako ako cvičenie, ktoré zahŕňa opakované skákanie a dopady.


Aké sú varovné signály?
Každý, kto veľa cvičí, má občas dyskomfort, ale keď bolesť pretrváva a trvá dlhšie ako niekoľko týždňov, je načase spozornieť a niečo s tým urobiť.


Bolesť zmizne počas cvičenia (aspoň na začiatku!)
Plantárna fasciitída je zvláštna v tom, že bolesť často počas cvičenia ustúpi. To vám môže poskytnúť falošný pocit bezpečia a prinútiť vás, aby ste si mysleli, že sa to zlepšuje, hoci cvičenie na poranenej a poškodenej fascii to v skutočnosti len zhorší.


Bolesť je horšia po odpočinku
Ak veríte, že stačí prežiť bolesť len počas cvičenia, tak ak máte plantárnu fasciitídu, bolesť sa naopak zhorší po odpočinku alebo spánku. Ak je to ráno bolestivé a počas dňa sa to postupne zhoršuje, je to neklamný znak toho, že sa zranenie zhoršuje a je čas vyhľadať liečbu.


Bolesť inde
Ak si pri nástupe príznakov dostatočne nepoložíte nohu, všímate si ďalšie ťažkosti, venujte pozornosť všetkým príznakom. Bolesť spojená s plantárnou fasciitídou sa zvyčajne sústreďuje okolo päty. Ak vám však začne vyžarovať von do klenby chodidla, viete, že sa to zhoršuje a že je načase to poriadne liečiť.

Ak máte problémy s bežnou chôdzou kvôli bolestiam nôh, vaša chôdza bude pravdepodobne zmätená. To môže spôsobiť, že budete vyvíjať tlak na kolená, čo bude mať za následok, že vás koleno bude na konci dňa bolieť. Bolesť chodidiel a výsledná bolesť kolien nakoniec ovplyvní spodnú časť chrbta a boky v dôsledku neprirodzenej chôdze. Dostať sa do liečby skôr, ako dosiahnete toto štádium, je nevyhnutné, pretože následky neliečenej plantárnej fasciitídy môžu vážne ovplyvniť kvalitu vášho života.


Aká je najúčinnejšia liečba?
Existuje niekoľko spôsobov, ako môžete minimalizovať počiatočnú bolesť plantárnej fasciitídy a znížiť riziko jej zhoršenia. Napríklad:

  • Keď je bolesť akútna, mali by ste mať nohu vždy, keď je to možné, opretú, najlepšie vo vyvýšenej polohe.
  • Ľadujte postihnuté miesto na 12 minút bez prestávky každé 2-3 hodiny (aj v akútnej fáze).
  • Noste ploché, pohodlné topánky, napr. DUX z materiálu Duflex, a vyhnite sa vysokým podpätkom alebo priliehavým topánkam.
  • Robte pravidelné jemné strečingové cvičenie a zamerajte sa na cvičenie, ktoré nevyvíja tlak na vaše chodidlá. Ideálne je plávanie.
  • Užitočné cvičenia zahŕňajú:
  1. Zdvíhanie lýtok: stojte na zemi s rovnými nohami a opierate sa o opierku stoličky, dvíhajte rytmicky nohy s pokrčenými kolenami; potom tou istou, ale len jednou nohou, držiac opierku stoličky ako oporu.
    2. Ľahnite si na brucho, jednu minútu dvíhajte ľavú nohu rovno, potom to isté s pravou, potom opakujte s pokrčeným kolenom.


3. Váľanie lopty alebo ľadovej gule pod chodidlom postihnutého chodidla.

  • Po približne týždni odpočinku, keď vaša bolesť nie je taká akútna, by ste mali mať možnosť vyskúšať niekoľko krátkych dávok jemnej chôdze.
  • Je nevyhnutné, aby ste na začiatku chôdze nosili topánky s podpornými vložkami Formthotics a doma DUX-y. Vložky Formthotics a DUX-y sú jediné, ktoré preukázateľne pomáhajú liečiť športovcovi plantárnu fasciitídu. 91 % nositeľov uviedlo zníženú bolesť okolo hojenia a 75 % uviedlo, že vložky pomohli úplne zmierniť bolesť.
  • Vložky a DUX-y zabraňujú nárazom pozemných síl na vaše chodidlá a poskytujú extra odpruženie pri každom kroku.

Kúpite priamo na našej ambulancii Levočská 18, Prešov alebo on-line:

Dámska obuv DUXPánska obuv DUXVložky Formthotics

© 2023 MUDr. Klein. Všetky práva vyhradené. Made by hejDUDE