Starostlivosť o nohy

Pravidlá starostlivosti o nohy by mali platiť pre každého bez ohľadu na vek. Iba tak sa dá predchádzať akýmkoľvek poškodeniam. Denná starostlivosť o nohy je samozrejmosťou. Okrem pravidelnej hygieny a bežnej automasáži, ošetrenie kože hydratačnými krémami, či relaxačnými kúpeľmi po celodennej námahe. Nikdy netreba podceňovať problémy s vrastenými nechtami, medziprstovou hubou alebo drobné oderky. V kombinácii s malou, úzkou a deformujúcou obuvou narastá riziko zápalových komplikácií. Je nutné pred každým obutím topánok skontrolovať, či v topánke nie je cudzí predmet.

Kedy kupovať obuv?

Topánky by sa mali kupovať popoludní, kedy noha môže opuchnúť, alebo únavou zväčšiť svoj rozmer. Preto je aj ročné obdobie pre kúpu topánok dôležité. Zvýšenú pozornosť je treba venovať tvaru topánky a jej dĺžke. Noha by mala mať v topánke dostatok priestoru po stranách i vpredu, aby sme sa v nej cítili pohodlne. Topánka má kopírovať tvar nohy a nie naopak. Pozor –  aj renomovaní výrobcovia podliehajú módnym trendom, ale naše nohy sotva.

Materiál obuvi

Materiálové zloženie usne je nadmieru dôležité a jej správny výber určuje na akú príležitosť je obuv určená. Do topánok patria ponožky a ich materiálové zloženie, tvar, veľkosť a hlavne pohodlie pre nohu treba dostatočne vnímať. Ich pravidelná výmena a účelne správne použitie prinesie nohám každodenný úžitok a ochranu.

Kontrola našich nôh

Zvýšenú starostlivosť treba venovať kontrole nohy. Keď môžeme, prezeráme si nohy sami. Ak sa nebodaj poraníme sledujeme správanie sa drobných rán, dĺžku ich hojenia, začervenanie kože na okrajových miestach, ktoré najčastejšie prichádzajú do kontaktu s nadmerným tlakovým zaťažením. Ostatní si môžu pomôcť zrkadlom a ľudia trpiaci cukrovkou si musia dať nohy prezrieť inou osobou. Je bezpečné dať si ošetriť nohu u profesionálneho pedikéra, ako banálnym zastrihnutím alebo zarezaním si spôsobiť zapálenú ranu končiacu amputáciou nohy. Je potrebné zbaviť sa medziprstovej huby, následkov nevhodnej obuvi a nadmerného lokálneho tlakového zaťaženia, ako sú zatvrdnutá koža, kurie oko. Nejedná sa iba o profesionálne ošetrenie, ale aj o uvedomenie si faktu, že tieto problémy nevznikli sami od seba. A následne popremýšľať o nutných zmenách v životospráve a životných zvyklostiach. Jednou takou zmenou môže byť i zvýšenie pohybovej aktivity.

Je prirodzené, že nemôžeme očakávať od ľudí s deformovanými a zle fungujúcimi nohami nejaké zázraky. Ich problémy ale znižujú ich fyzickú aktivitu a kondíciu. Mali by preto nájsť si čas poradiť sa s odborníkmi, aby riešili vzniknuté ťažkosti, deformity a aby vedeli ako sa o nohy starať v budúcnosti, aby ich život bol plnohodnotným, bohatým na fyzické a psychické aktivity. To sa dá ale dosiahnuť len s nohami v dobrom stave.

  • Zdieľať príspevok

Predošlý článok Nohy sú oporou nášho tela
Ďalší článok Lymfodrenáž

Komentáre

Comments are closed.

© 2023 MUDr. Klein. Všetky práva vyhradené. Made by hejDUDE