Potia sa vám nohy? Čo s tým?

Určite ste sa aj vy stretli s tým, že sa vám za určitých okolností viac potia a zapáchajú nohy, avšak väčšine ľudí sa to stáva len zriedka. Existuje však skupina ľudí, pre ktorú sú mokré, spotené a “smradľavé” nohy každodennou nočnou morou, ktorá ich trápi a narušuje ich osobný a pracovný život. Nie je nič trápnejšieho než si musieť vyzuť topánky pred ľuďmi v športovej hale, vonku za teplého počasia alebo na letisku pri bezpečnostnej kontrole, ak cítite, že máte mokro v topánkach a po ich vyzutí sa okolo rozšíri typický zápach.

Prečo sa nohy potia?

Potenie je fyziologický proces potrebný na termoreguláciu. Potné žľazy vylučujú odpadové produkty látkovej premeny (sodík, draslík, chlór, vápnik, horčík, celkový dusík, kyselinu mliečnu, močovinu, aminokyseliny). Pot je prirodzenou súčasťou našej kože, čím zachováva mäkkosť a pružnosť jej povrchu a reguluje jej teplotu  Potné žľazy na chodidlách sa aktivujú predovšetkým emocionálnymi podnetmi. Ľudské chodilo vyprodukuje denne až 0,5 l potu. Na pokožke spodnej časti nôh sa nachádza zhruba 250 000 potných žliaz tj. asi 400 potných žliaz na štvorcový centimeter. To je viac, než na akejkoľvek inej časti nášho tela, napríklad na chrbte je ich asi 7x menej.

„Ľudské chodilo vyprodukuje denne až 0,5 l potu. Na pokožke spodnej časti nôh sa nachádza zhruba 250 000 potných žliaz tj. asi 400 potných žliaz“

Smradľavé nohy človeka obvykle neohrozujú na živote. Majú však neblahý vplyv na spoločenský aj pracovný život človeka. Navyše môžu vyvolať veľa psychických porúch a stres, ktorý vedie k zhoršeniu stavu. Ku vzniku zápachu nôh dochádza rozkladom potu, uvoľňovaného z potných žliazok, baktériami, čo vyvoláva charakteristický zápach podobný zápachu “zrejúceho syra”. Medzi ďalšie príčiny zápachu nôh patrí stres, poranenie nôh, státie na nohách celý deň, nosenie stále rovnakej obuvi každý deň bez pravidelného striedania, nedostatočná osobná hygiena, hormonálne zmeny (u dospievajúcich a tehotných žien) a tiež plesňové ochorenia. Bojovať proti nadmernému poteniu a bojovať proti mikroorganizmom sú dve rozdielne veci. Pre vytúžený výsledok (zdravé nohy bez zápachu) je nutné aplikovať také prostriedky, ktoré budú sťahovať potné žľazy, a tým obmedzovať nadmerné potenie a zároveň eliminovať mikroorganizmy.  Ak si nutne musíte nohy umývať, robte tak bez použitia akéhokoľvek mydla. Prospešné sú kyslé oplachy alebo kúpele nôh s použitím jednej polievkovej lyžice octu v jednom litri vody. Rovnako užitočné sú aj slané kúpele. Ďalším dôležitým krokom je správna starostlivosť o vašu obuv. Striedajte topánky. Spotená obuv schne 24 hodín, preto si neobúvajte dva nasledujúce dni po sebe rovnaké topánky. Prezúvajte sa. V lete noste otvorenú obuv. Nech vám ani nenapadne, dať si ponožky viac ako raz, po použití ich vždy nechajte vyschnúť a hoďte ich do koša na prádlo.

„Striedajte topánky. Spotená obuv schne 24 hodín, preto si neobúvajte dva nasledujúce dni po sebe rovnaké topánky.“

Počas dňa si môžete vymeniť niekoľko párov ponožiek a vždy, keď si umyjete nohy, dajte si čisté ponožky. Skúste použiť dva páry ponožiek. Vrstva vzduchu, ktorá vznikne medzi látkami zlepší ochladzovanie chodidiel. Nosiť však musíte ponožky z prírodných materiálov,  najmä bavlna, vlna a bambus. Každodenným pomocníkom by sa mali stať antimikrobiálne spreje s adstringentnými účinkami. Nečakajte okamžité dlhotrvajúce výsledky. Profesionálne výrobky zamedzia poteniu a vyhubia patogény, ale vyriešiť problém natrvalo si vyžaduje pravidelnú aplikáciu (trikrát denne) po dobu niekoľkých mesiacov. Vyhýbajte sa deodorantom, ktoré plnia len úlohu voňavej kamufláže Detské nohy sa nepotia menej než nohy dospelých: na omnoho menšej ploche chodidla majú presne toľko potných žliaz ako neskôr, keď už ich nohy dosiahnu konečnú veľkosť. Preto by deti, ale aj dospelí mali mať v lete veľa príležitostí chodiť naboso. Pretože chodiť naboso je najprirodzenejšia forma masáže, otužujú sa tým nohy a predchádza sa poteniu.

  • Zdieľať príspevok

Predošlý článok A čo na to nohy?
Ďalší článok Správne sedenie doma a v práci

Komentáre

Comments are closed.

© 2023 MUDr. Klein. Všetky práva vyhradené. Made by hejDUDE