Viete, či tušíte, kto sa stará o Vaše nohy?

Rozoberieme si v nasledovných riadkoch odborníkov, ktorým to prináleží.

    Podológia je odbor, ktorý sa zaoberá nohami, teda  liečbou a prevenciou bolestivých stavov a zdravotných komplikácií vo vzťahu k celému pohybovému aparátu. Slovo podológia či podológ je pre mnohých neznámym pojmom. Ak by sme chceli tento pojem veľmi zjednodušiť, tak podológia skúma súvislosti, hľadá príčiny a ponúka tie správne riešenia pre naše chodidlá presne na mieru.

Podológia sa zaoberá preventívnou a rekondičnou starostlivosťou o nohy. Rieši problémy vyskytujúce sa na chodidlách (mozole, ragády, zarastené alebo zhrubnuté nechty), spôsobené rôznymi deformitami ako sú spadnutá pozdĺžna či priečna nožná klenba, vybočený či stuhnutý palec (hallux valgus, rigidus) a podobne.

Úlohou profesionálneho podológa je nielen riešiť konkrétne nežiaduce prejavy, ale aj navrhnúť preventívne opatrenia na ich trvalé odstránenie (špeciálne korektory, bandáže, individuálne vložky a špony, masáže, taping, individuálne cvičenia). Podologickou metódou skúmania je plantoskopické vyšetrenie nôh a chodidiel na podoskope. Podológ pozná anatómiu nohy, správnu biomechaniku chôdze, fyziológiu chodidla, vrodené či získané deformácie nohy a prstov, a v neposlednom rade chorobné prejavy na pokožke a nechtoch (pleseň, bradavice, ekzém, psoriáza).

Podológ je odborník, nie lekár, ktorý sa v rámci nadstavby vzdeláva v podologických „schopnostiach“.  Spolupracuje hlavne s odborníkmi, lekármi odborov dermatológia, diabetológia, angiológia, ortopédia, chirurgia alebo napríklad pediatria.

 

     Podiatria je zdravotná veda zaoberajúca sa výskumom, prevenciou, diagnostikou a liečbou deformít, patológií a poranení nohy a súvisiacich štruktúr, a to vo vzťahu k telu, ako aj k prejavom systémových ochorení, s využívaním všetkých vhodných systémov a taktiež vedeckých technológií a odborných špecializovaných znalostí.

Podiatrická medicína je lekárskym odborom, ktorý sa zameriava nielen na chodidlá, ale na komplexné štúdium nohy, členka a dolných končatín od anatómie cez fyziológiu, patofyziológiu až po diagnostiku, prevenciu, liečbu konzervatívnu i operačnú a poradenstvo. Jednoducho povedané podiatria sa zaoberá starostlivosťou o nohy komplexne od kostí a kĺbov cez šľachy a svaly až po kožu a nechty. Podiater vykoná vyšetrenie aby určil presnú diagnózu a lieči Vaše nohy.

Teda aby ste vedeli , kto sa stará o Naše nohy v skratke:

  • Pedikér – estetické ošetrenie chodidiel
    • Podológ – zdravotné ošetrenie chodidiel
      • Podiater – lekárske ošetrenie chodidiel        

… a cieľom všetkých je starať sa o zdravie nôh.

© 2023 MUDr. Klein. Všetky práva vyhradené. Made by hejDUDE