Posilnenie imunity – 1

Na vzniku značného množstva závažných chronických chorôb sa podieľa zásadným spôsobom chronický zápal. Množia sa poznatky podporujúce tvrdenie, že ku vzniku chronického zápalu významne prispieva oxidatívny stres ? je charakteristický pre opakujúce sa alebo chronické infekcie.

Každá infekcia spotrebováva vitamín C, čo ma za následok kontinuálne znižovanie rezerv tohto vitamínu a tým vznikajúci oxidatívny stres vedie k oslabeniu funkcie imunitného systému. A následne tým zvyšuje sa náchylnosť na infekcie.

Náš imunitný systém potrebuje vitamín C, aby dokázal primerane reagovať na útok vírusov. Je súčasťou účinnej bariérovej funkcie kože a slizníc. Človek si ho nedokáže vytvoriť a pre mutáciu v jednom géne je odkázaný len na jeho prísun z potravy. 

Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín, ktorý sa vstrebáva do krvi priamo v hornej a strednej časti tenkého čreva. Užiť príliš vysokú jednorazovú dávku „céčka“ nemá veľký význam. Na 100 % u zdravého človeka sa zvyčajne vstrebe v dávke do 200 mg. Pri jednogramovej dávke sa ho vstrebe menej ako 50 %. V stene tenkého čreva je molekulárny aktívny systém prenášačov, ktoré zabezpečujú vstrebávanie vitamínu C do krvi. Týchto prenášačov máme obmedzené množstvo. Ak teda užijeme vysokú dávku vitamínu C ústami, do krvi sa ho dostane len toľko, koľko máme k dispozícii jeho transportérov.

Infúzia vitamínu C

Ak sa telo nachádza v stave zápalu, tvoria sa voľné radikály. Tie sú dôležité, aby bojovali proti patogénom a podporovali zápal. V správny čas musia byť však zneškodnené antioxidantami ako je vitamín C, a vtedy mnohonásobne rastie potreba zvýšenej koncentrácie tohto vitamínu v plazme. Dostatočná koncentrácia sa však dá dosiahnuť jedine priamym podaním vitamínu C do krvi. Vitamínom C nie je možné sa predávkovať, pretože telo si vezme toľko, koľko podľa svojich aktuálnych potrieb vyžaduje a zvyšok vylúči stolicou a močom. Pred podávaním vysokých dávok vitamínu C v infúziách je dôležité vedieť, či má pacient dobrú funkciu obličiek a prípravok by nemali dostávať ani pacienti s problémami metabolizmu železa a jeho ukladaním.

Podávanie vysokých dávok vitamínu C do žily sa odporúča aj ľuďom v stave oxidačného stresu. Ide o osoby, ktoré sú prepracované, unavené, zle sa stravujú, prípadne prekonávajú akútnu fázu zápalového ochorenia, ktoré má potenciál prejsť do chronického štádia.

Liečebné podanie vitamínu C sa odporúča pri ochoreniach, ktorých vývoj môže vysoká plazmatická hladina vitamínu C zápalu – napríklad borelióza, herpes zoster, reumatické a degeneratívne ochorenia kĺbov a chrbtice. K indikáciám patria aj  rôzne vírusové infekcie.

Indikácie na podanie vysokých dávok vitamínu C infúziami:

  • stres, psychická záťaž, psychické poruchy, chronický únavový stav,
  • nadmerná fyzická námaha (vrcholoví športovci),
  • recidivujúce infekcie,
  • akútna viróza
  • reumatické choroby charakterizované napr. bolesťami kĺbov,

Vitamín C v infúziách sa môže odporučiť v období rekonvalescencie po operáciách na podporu hojenia rán.

Podávanie megadávky vitamínu C športovcom nespadá do zoznamu zakázaných látok, ale vzhľadom na to, že infúzie sú všeobecne u športovcov zakázané, môže byť podávaná len na základe lekárskej indikácie a podanie liečiva neporušuje nariadenie WADA a NADA (napr. intravenózne injekcie s použitím jednoduchej striekačky, pokiaľ nie je podávaná látka zakázaná a medzi aplikovanými injekciami existuje časový odstup aspoň 6 hodín).

Kedy je vhodná opatrnosť pri podávaní vitamínu C vo vysokých dávkach ?

  • poškodenie obličiek a obličkové kamene,
  • poruchy metabolizmu ukladania železa v organizme (hemochromatóza),
  • u niektorých anémií (chudokrvnosť)  – thalasémia, sideropenia,
  • pri podávaní  antikoagulačnej liečby napr. pri liečbe warfarínom.

Nežiaduce účinky počas aplikácie infúzie vitamínu C:

Počas podávania infúzii vitamínu C môže dôjsť k zosilneniu pocitu smädu a nutkaniu na močenie. Citliví pacienti môžu mať pocit chladu v ramene počas aplikácie infúzie. V dňoch,  kedy sa podáva infúzia  je treba dostatočne zvýšiť príjem tekutín, aby sa zabránilo tvorbe oxalátových obličkových kameňov. Je vhodné obmedziť príjem potravín obsahujúcich oxaláty – špenát, červenú repu, orechy, čokoládu.

Nové poznatky ukazujú, že vitamín C má terapeutický potenciál, a to hlavne vďaka svojej schopnosti pôsobiť proti oxidačnému stresu, ktorý sa podieľa na vzniku mnohých ochorení charakterizovaných chronickým zápalom. Liečebné pôsobenie vyžaduje často vysokú plazmatickú hladinu, ktorá je dosiahnuteľná len parenterálnym podaním.

© 2023 MUDr. Klein. Všetky práva vyhradené. Made by hejDUDE