Bolí vás päta? Nepodceňujte to.

Bolesť je prvým varovným signálom, že niečo nie je v poriadku. Ani bolesť päty nie je v tomto prípade výnimkou, práve naopak, mali by ste byť v strehu a riešiť to. Ak vás pobolieva päta, príčina môže byť kdekoľvek v pohybovom systéme a to od hlavy až po boľavú pätu.

Hľadajte príčinu

Typickými príznakmi je pocit ostrej až pichľavej bolesti alebo napätia v päte. Bolesť začína hneď ráno pri vstávaní z postele, pričom sa počas dňa môže zmierniť, no opäť ku večeru sa bolesť vráti.

Najčastejšou príčinou náhlej bolesti päty je plantárna fascitída. Takto sa označuje zápal v oblasti plantárnej fascie – väzivového pruhu zospodu nohy, ktorý spája pätovú kosť s kĺbmi palcov na nohe. Ak zápal trvá dlho, dochádza v rámci snahy organizmu o hojenie aj k usadzovaniu sa solí vápnika ku odstupu fascie, čo vidíme na rtg ako „kohútiu ostrohu“.

Príčiny bolesti päty spôsobujú nasledovné dôvody

  1. biomechanické dôvody – vysoká klenba nohy, plochá noha, plochovbočená noha, ochorenia Achilovej šlachy, obmedzenie ohybnosti a pružnosti svalov lýtka
  2. opakovaná neprimeraná činnosť – dlhá chôdza, beh, skákanie na tvrdom alebo naopak príliš mäkkom povrchu, dlhodobé státie
  3. faktory zhoršujúce ochorenie – nadmerná hmotnosť, nosenie alebo prenášanie ťažkých predmetov, nosenie nevhodnej obuvi

Pacient je vyšetrený komplexne, pretože počas vyšetrenia môžeme zistiť, že problém vychádza nielen z päty, ale môže byť spojený s lýtkom, či s blokádou v oblasti krížovo-bedrového kĺbu. Bolesť päty môže byť spojená s celou spleťou príčin, kedy väzivový pruh môže bolieť kvôli príčinám, ktoré nie sú na prvý pohľad badateľné. Preto je vhodné navštíviť odborníka. Ten zistí, odkiaľ ťažkosti vychádzajú a zameria na tieto miesta liečbu a tým zbaví pätu bolesti. Pri bolesti päty nie je možné liečiť len lokálne, ale aj systémovo. Iba miestna liečba často na bolesť päty nestačí.

Aká liečba pomáha?

  • Neoperačná liečba

Zahŕňa fyzické šetrenie, odpočinok, ľadovanie, podporu klenby nohy vložkou, či špeciálne upravenú ortézu, nočné dlahy, liečbu protizápalovými liekmi ako ibuprofen, nalgesin, meloxicam a pod.

Prostriedky fyzikálnej liečby ako elektroliečba, ultrazvuk, laser, rtg-terapia alebo moderné vysokoenergetické prístroje: vysokoenergetický laser, vysokovýkonový magnet – SIS, či rázová vlna, ktorá je bezpečná, komfortná, vysoko efektívna a spočíva v aplikácii rázových, akustických vĺn s cieľom podporiť revaskularizáciu a naštartovanie telu vlastných reparačno-hojacich procesov, ktoré prebiehajú po adekvátnej liečebnej dávke v danej lokalite.Lekár môže aplikovať ku zapálenému miestu aj protizápalové injekcie, pacientovu vlastnú obohatenú plazmu PRP, či kolagénové injekcie.

  • Chirurgická liečba

Je liečebnou metódou tých pacientov, kde neoperačná liečba zlyhá a spočíva v otvorenej chirurgickej operácii, alebo menej invazívnej endoskopickej variante, pri ktorej z malého prístupu sa ošetrí zapálená fascia, či je odstránená „kohútia ostroha“.

© 2023 MUDr. Klein. Všetky práva vyhradené. Made by hejDUDE