Prečo lymfodrenáž v zime?

Práve zima je obdobie, kedy sme náchylní na rôzne infekcie viac ako v iných ročných obdobiach. Súvisí to so všeobecným poklesom imunity v tomto období zo známych to dôvodov. Lymfodrenáž spriechodnením miazgových ciev a podporou toku lymfy odstraňuje opuchy, regeneruje organizmus spevňuje kožu, podmienkou je, že len správne vedená a pravidelne vykonávaná. Kúzlo lymfodrenáže vychádza z jej zistených účinkov podpory vlastnej imunity, schopnosti regenerovať organizmus, zabrániť ťažkostiam prichádzajúcim s vekom a hormonálnymi zmenami.

Dôvody podrobnejšie.

Lymfa-miazga je mliečne biela až svetložltá viskózna telová tekutina, ktorá se nachádza v miazgovej cievnej sústave. Jej zdrojom je tekutina filtrovaná stenou cievnych kapilár do tkaniva a medzibunková tekutina, ktorá vzniká na základe činnosti tkanivových buniek. Lymfatická cievna sústava má za úlohu odčerpávať z tkanív určité látky (tzv. lymfatické bremená), ktoré neprejdú cievnou stenou a dodávať ich späť do sústavy krvných ciev. Medzi lymfatické bremená zaraďujeme tkanivové bielkoviny, mastné kyseliny, bunky a  bunkové zvyšky. Lymfa prúdi len jedným smerom. V lymfatických cievach sú chlopne, ktoré rovnako ako v cievach krvného obehu zabraňujú tekutine tiecť opačným smerom. Chod lymfy je zabezpečený len činnosťou kostrového svalstva (tzv. svalová pumpa), dýchacími pohybmi hrudníka a pľúc, peristaltikou čriev a samotné lymfatické cievy majú hladkú svalovinu, ktorá sa jemne sťahuje. Prietok lymfy sa zrýchľuje s telesnou aktivitou, telo sa týmto spôsobom očisťuje od odpadových produktov látkovej výmeny.  Lymfatické cievy prechádzajú cez lymfatické uzliny s funkciou filtra. Tu sa zachytávajú a vytvorenými bielymi krvinkami – lymfocytmi ( ktorých je 99% zo všetkých buniek v miazge a sú súčasťou imunitného systému človeka) sa zneškodňujú baktérie, vírusy a tiež nádorové bunky. Ak uzliny túto záťaž nezvládnu, objavia sa opuchy, zhoršuje sa zdravotný stav. Ak sa uzliny poškodia lymfa nemá kadiaľ prúdiť, hromadí sa v podkoží a vzniká opuch.  Pohybu lymfy je možne pomôcť lymfodrenážou. Ak rozprúdime miazgu-lymfu lymfocyty sa tým v prirodzene vyššom množstve dostanú do cievneho riečišťa čím sa zvýši obranyschopnosť organizmu bojovať s cudzorodými škodlivými látkami, ktoré sa dostávajú do organizmu výrazne ľahšie v chladnom zimnom období. A to je dôvod prečo v chladnom zimnom období potrebujeme lymfodrenáž na stimuláciu prirodzenej imunity. Už po jednej terapii cítite uvoľnenie tlaku a ľahkosť v dolných končatinách a ústup únavy. V prevencii a posilnení imunity odporúča sa návšteva aspoň 1 krát týždenne celkovo aspoň 10 opakovaní. Prístrojová lymfodrenáž využíva na zrýchlenie pohybu lymfy kompresívne návleky. Vnútri týchto návlekov sú komory, ktoré sa nafukujú podľa vopred nastaveného programu a svojim striedavým tlakom vytláčajú lymfu z periférie do centra. Čím viac komôr v návleku je, tým je pohyb lymfy efektívnejší. 

Chodíte na lymfodrenáž?

Áno, pravidelne. 

Raz som bola. 

Zatiaľ nie, ale asi čoskoro začnem. 

Nie, zatiaľ to nepotrebujem.               AJ PO PREČÍTANÍ TOHTO blogu?

Zavolajte nám na 0918 216 545, alebo 051/7711332 a dohodnite si s nami termín. U nás sa nečaká! Lymfodrenáž u nás nie je hradená zdravotnou poisťovňou. Cenník služieb na požiadanie.

Rehabilitácia na poliklinike Levočská č.18, 080 01 Prešov na prízemí naľavo aj do 18.00 hod.

© 2023 MUDr. Klein. Všetky práva vyhradené. Made by hejDUDE